top of page

Soestdijk, grenzen aangeven

Met een motie heeft de Baarnse gemeenteraad tegen de eigenaars/ontwikkelaars van landgoed Paleis Soestdijk “ho ho, kalm aan even” gezegd. Kalm aan met het verder uitwerken van plannen zonder eerst de uitslag van mobiliteits- en verkeersonderzoek af te wachten, kalm aan met de villabouw en kalm aan met de bouw van een hotel tegenover het paleis. De zorgen op deze punten werden zo breed gedeeld, dat het mij goed leek een motie op te stellen, die een zo breed mogelijke steun in de gemeenteraad zou opleveren. Die motie is met zestien stemmen ‘voor’ en drie ‘tegen’ (VoorBaarn) aangenomen.

Was deze motie bedoeld om de ontwikkelingen te vertragen of om de ontwikkelaar te dwarsbomen? Nee natuurlijk niet. Wij zijn hartstikke blij dat er mensen zijn (de MyerBergman Erfgoed Groep), die hun nek willen en durven uitsteken voor het opknappen, onderhouden en exploiteren van landgoed Paleis Soestdijk. Maar, bij ondernemerschap hoort ook een beetje het opzoeken van grenzen. Ondernemers/ontwikkelaars gaan door met hun plannen tot de scheidsrechter fluit. Wij, de gemeenteraad, zijn die scheidsrechter. Ga je samen goed om met die rolverdeling, dan komt daar uiteindelijk, net als bij een goed gefloten voetbalwedstrijd, iets moois uit.

Op het marechausseeterrein, straks het ‘Alexanderkwartier’ geheten, is nu 2,9 hectare bebouwd. Bedoeling is dat straks in ieder geval 6,1 hectare bebouwd gaat worden, tweeënhalf keer zo veel als nu dus. Hier moet dus een flink stuk bos voor ingeleverd worden. Werd aanvankelijk gesproken over 65 woningen, in de laatste plannen is dat al opgekrikt naar 98 woningen. In de motie is opgenomen dat alleen op het marechausseeterrein wordt gebouwd en niet daarbuiten. Wij moeten zuinig zijn op ons groen. Wat mij betreft geldt: het Paleis is van jullie, maar het bos is van ons.

Zouden aanvankelijk in het Paleis zelf, op de eerste verdieping, een aantal hotelkamers komen, nu is het plan aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg (straks ‘de Parade’ geheten) een hotel van 120 kamers te bouwen. Ook hier vonden wij het verstandig alvast een grens aan te geven. Uitruil tussen sloop bestaande bebouwing en nieuwbouw is mogelijk, mits binnen het terrein. Het ‘Baarnse Bos’ blijft volledig onaangetast.

Na het aannemen van de motie door de Baarnse gemeenteraad zei de directeur van landgoed Paleis Soestdijk in het AD/Amersfoortse Courant: “Als de gemeenteraad van Baarn gaat knagen aan de voorwaarden voor de nieuwbouwplannen rond Paleis Soestdijk, komt de restauratie van het paleis op de tocht te staan.” Dat lijkt mij nogal overdreven. De Meyer Bergman Erfgoed Groep heeft de inschrijving voor Paleis Soestdijk gewonnen op basis van een ‘businesscase’, een plan met begroting, waarin toen niet gesproken werd over 98 villa’s, maar over 65, en niet over een hotel met 120 kamers aan de overkant van het Paleis, maar over een aantal hotelkamers (14) in het Paleis zelf.

Bij mij valt het kwartje kennelijk erg laat, maar steeds duidelijker wordt voor mij dat de Rijksoverheid en het Rijksvastgoedbedrijf destijds op een schandalig onverschillige en gemakkelijke manier hun handen van Paleis Soestdijk afgetrokken hebben. Een zo iconisch gebouw, met zoveel nationale geschiedenis, voor een habbekrats verkopen (1,7 miljoen euro) en dan de ontwikkelaar en gemeente Baarn het verder maar uit laten zoeken. Vergelijk dat eens met Paleis Het Loo, dat nu voor 123 miljoen euro opgeknapt wordt.

Maar, gedane zaken nemen geen keer. Met af en toe een beetje bijsturen gaat van landgoed Paleis Soestdijk iets moois gemaakt worden.

Rik van Hardeveld

Recente blogs
Tags
bottom of page