top of page

De 'bieb' en de Speeldoos


De plannen voor het verplaatsen van de bibliotheek naar de Speeldoos leiden tot veel Baarnse opwinding. De bezwaarmakers zien veel liever dat de Speeldoos, de bibliotheek, de Volksuniversiteit (en liefst ook RTV Baarn, de Leuning, en zo nog wat voorzieningen) samengevoegd worden in het winkelcentrum, in een nieuw te bouwen ‘cultuurhuis’. Dat cultuurhuis zou dan bijvoorbeeld mooi kunnen komen te staan op de plek waar nu drukkerij Bakker staat. Ambitie is goed, dromen is prachtig, maar laten wij even een paar nuchtere feiten op een rijtje zetten:

· De Bibliotheek, de Speeldoos en de Volksuniversiteit hebben grote moeite het hoofd (financieel) boven water te houden. Door samen te gaan werken in één gebouw zijn tal van schaalvoordelen te halen (denk bijv. aan schoonmaak, receptie, optimaal ruimtegebruik). Dit is een nadrukkelijke wens van de besturen van deze organisaties zelf.

· Bij de bezwaren tegen het verplaatsen van de bibliotheek hoor en lees ik veel over “krantje lezen en een kopje koffie drinken”? Ik gun ieder zijn krantje, zijn kopje koffie en zeker ook zijn sociale contacten, maar dit is niet waarom de gemeente aan de bibliotheek 400.000 euro per jaar geeft. Voor die koffie en dat krantje zijn toch talloze andere voorzieningen? Koffiedrinkers en krantenlezers zijn bij iedere horecagelegenheid van harte welkom. En vergeet ook De Leuning niet.

· Voor sommige mensen zijn de 500 meter verplaatsing van de bibliotheek lastig. Daar staat tegenover dat bij de Speeldoos overdag altijd prima geparkeerd kan worden (probeer dat eens in de Hoofdstraat tijdens de dinsdag-markt of op zaterdag). Daarbij hebben wij in Baarn de prachtige voorziening van de Seniorenbus.

· De bibliotheek in het centrum zou zorgen voor extra voetstappen in het winkelgebied. Als dat al waar is, dan is het nog de vraag of dat ook leidt tot aankopen. Leidt een bezoekje aan de bibliotheek tot de aankoop van een pantalon, de aankoop van een boek of de aankoop van een krant? Wie het zeker weet mag het zeggen, ik heb mijn twijfels.

· Een ‘cultuurhuis’ in het centrum? En wat mag dat kosten? Ik noem als voorbeeld enkele gemeenten die ons recent zijn voorgegaan: Delfzijl (21,3 miljoen), Oldambt (24,8 miljoen), Oss (26,5 miljoen), Tiel (43 miljoen). Ter vergelijking: het toekomstgeschikt maken van Speeldoos, Bibliotheek en Volksuniversiteit komt op 3,7 miljoen, inclusief duurzaamheids-maatregelen.

· De plek waar nu drukkerij Bakker staat zou een geschikte plek voor zo’n cultuurhuis zijn. Laten we een ‘detail’ niet over het hoofd zien: het pand is helemaal niet van de gemeente, sterker nog, het is recent verkocht aan een projectontwikkelaar. En met ‘actieve grondpolitiek’ heeft de gemeente Baarn afgelopen jaren wel voldoende leergeld betaald (Laanplein, Kooijhoek).

· Het slopen en nieuw bouwen van ons theater De Speeldoos zou pure kapitaalvernietiging zijn. En laten we de term ‘duurzaamheid’ in dat geval maar helemaal niet meer in de mond nemen.

Ambitie is goed, dromen is prachtig, maar het is tijd om weer wakker te worden. We moeten ons lokale voorzieningenniveau koesteren, door het te onderhouden en door het betaalbaar te houden, niet door er rare fratsen mee uit te halen. Niemand zit te wachten op enorme OZB-verhogingen of andere ontploffende lokale belastingen. We hebben het over heel veel geld, uw geld.

Recente blogs
Tags
bottom of page