top of page

Cultuurhuis: hoofd èn hart

“Jullie zijn gek als je het doet”. “Jullie zijn gek als je het niet doet”. “Wat een moeilijk dilemma, veel wijsheid gewenst”. Voilà, de drie reacties die wij afgelopen weken kregen over de plannen voor een cultuurhuis tegenover het gemeentehuis, aan de Brink. Alle drie de reacties kregen wij in ongeveer gelijke aantallen. Ja, wij hebben in maart 2019 in de gemeenteraad besloten de Speeldoos aan de Rembrandtlaan te verbouwen en samen te voegen met de Biep en Volksuniversiteit. Ja, wij hebben in juli 2019 besloten die verbouw maar even op te schorten en serieus te kijken naar de mogelijkheden voor een cultuurhuis aan de Brink. In september 2019 hebben wij ingestemd met verdere uitwerking van de plannen, die er toch wel behoorlijk aantrekkelijk uitzagen. En nu, in januari 2020, hebben wij de gemeenteraad voorgesteld opnieuw besluitvorming eventjes op te schorten, om goed op een rijtje te krijgen wat het te nemen besluit de inwoners van Baarn nu echt gaat kosten.

Voor de goede orde, wij zouden het fantastisch vinden als er een cultuurhuis op deze plek komt. Het centrum van Baarn, waarover de meeste Baarnaars zich best zorgen maken, zou weer voorzien worden van een ‘ziel’. En stel je eens voor dat het dan ook nog eens lukt ‘Escher in Baarn’ aan dat cultuurhuis te koppelen. Hoe mooi zou het zijn de parels van Baarn (Groeneveld, Soestdijk, Lage Vuursche, de Wintertuin, de Eem) aaneen te rijgen, met onze nieuw leven ingeblazen Brink in het midden.

We weten in grote lijnen wat zo’n cultuurhuis gaat kosten, al goochelen voor- en tegenstanders behoorlijk met de cijfers. De vraag is niet alleen: “zijn wij bereid dit bedrag te betalen?”. De vraag is ook: “als wij hier ja op zeggen, wat betekent dat dan echt voor de huishoudens in Baarn?”. Dat is de reden waarom wij even de tijd nemen om dit duidelijk op een rijtje te krijgen. Niet door dure deskundigen in te schakelen, maar door zelf, met wat hulp van wat vrijwilligers, een paar scenario’s voor het kunnen betalen van de kosten te presenteren. Even verder kijken dan onze neus lang is, even wat meer creativiteit aanboren dan simpelweg de OZB in te zetten. Wij kunnen pas serieus vragen aan de inwoners wat zij er voor over hebben, als wij ze een serieus beeld kunnen geven wat die kosten zijn en wat voor bijdrage van hen gevraagd wordt. Daarbij moet gezegd worden dat financiële bijdragen van ondernemers, sponsors, winkeliers, stichtingen etc. het slikken van de uiteindelijke pil een stuk makkelijker kunnen maken. Kom over de brug!

Gaat het CDA dan straks vóór het cultuurhuis aan de Brink stemmen? Ons hart zegt ‘ja’, maar ons verstand zegt dat het uiteindelijk afhangt van de vraag of wij wat van de Baarnaars gevraagd wordt reëel vinden. En dat gaan wij dus onderzoeken. Trekken wij het ons aan dat tegenstanders dit ‘twijfelzucht’ of ‘uitstelgedrag’ noemen? Nee, in het geheel niet. Een zó belangrijke beslissing, die wij nemen voor vele decennia, die een kantelpunt in de geschiedenis van Baarn kan zijn, daar mogen wij best even goed de tijd voor nemen.

Namens de CDA fractie,

Rik van Hardeveld

Recente blogs
Tags
bottom of page