top of page

Kinderpardon: aankloppen in Den Haag?

Een paar weken geleden kregen alle Nederlandse gemeenteraadsleden een e-mail van Unicef. In die e-mail riep men de Nederlandse raadsleden op een motie in te dienen, en daarmee hun colleges op te dragen bij de staatssecretaris aan te dringen op verruiming van het kinderpardon. Het was vervolgens een kwestie van even afwachten welke Baarnse partij die handschoen op zou pakken. De BOP adopteerde het idee van Unicef als eerste. In de raadsvergadering van 26 september werd hun motie besproken. VoorBaarn, Groen Links, PvdA en CU/SGP sloten zich aan.

De CDA-fractie steunde deze motie niet. Wij moeten en willen ons niet met de landelijke politiek bemoeien. Dat is principieel wat ons betreft, ongeacht het onderwerp. Of het nu gaat over bestrijding van honger in Soedan, over de dividendbelasting of over het kinderpardon, of wij nu sympathie voor acties en standpunten hebben of niet, wij gaan daar niet over en willen daar ook niet over gaan. Daar hebben wij een Tweede Kamer voor.

Van lokale partijen krijgen wij nog wel eens de sneer dat wij naar de pijpen van onze landelijke partij zouden dansen. Onzin, wij zijn onafhankelijk en Baarns. Als CDA-er heb je wel het voordeel dat je gemakkelijk contact kunt leggen tussen de verschillende bestuurslagen (Gemeente, Provincie, Rijk). Waar nodig doen wij dat ook. Maar, wij laten iedere 'bestuurslaag' wel z'n eigen werk doen. In veel gemeenten in Nederland is een vergelijkbare motie over verruiming van het kinderpardon ingediend. Het CDA kiest per gemeente, vaak per persoon, z’n eigen standpunt. Waar tegengestemd werd, bleek dat vrijwel altijd vanwege de stellingname dat dit onderwerp in de Tweede Kamer thuishoort, niet in de Raadzaal.

Uiteindelijk bleken wij niet de enigen die er zo over dachten. De motie werd verworpen.

Recente blogs
Tags
bottom of page