top of page
De-Brink-in-Baarn-winkelen-en-terras-2_e

Commissielid & Nr 3. van de kieslijst

Maarten van der Donk

Even voorstellen

Waarom het CDA?

Ik ben al vele jaren lid van het CDA. Het is een partij waar ik vooral connectie heb op thema’s als rentmeesterschap. Het gaat om meer dan alleen vandaag. Verantwoordelijkheid nemen ook al vraagt dat om concessies en het onderkennen dat waarden die we hebben opgebouwd in ons land, denk aan rechtstaat en samenwerking, een groot goed zijn. Ik ben sinds een paar jaar terug in Nederland na 15 jaar in verschillende buitenlanden te hebben gezeten is het voor mij nog veel duidelijker geworden dat dit soort uitgangspunten een heel groot goed zijn.   

 

Hoe bevalt Baarn?

Sinds 2019 jaar woon ik met mijn vrouw Willemein en mijn kinderen Guus (17 jaar) en Karlijn (15 jaar) in Baarn. Ik ben geboren en getogen in Soesterberg dus niet zo heel ver hier vandaan. Ik ken Baarn als sinds vroeger van vriendjes en mijn Oma komt hier vandaan. We hebben geen moment spijt gehad om hier te vestigen; centraal, groen, intiem maar toch ook weer niet te klein om het benauwend te maken. Ik snap dat veel mensen trots zijn op het dorp al moeten we ook wel uitkijken dat we wel open blijven voor nieuwe ontwikkelingen en er ook voor zorgen dat we aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld jongeren.

 

Wat bedoel je met ‘openstaan voor nieuwe ontwikkelingen’?

Laten we eerlijk zijn; er is soms een neiging om zaken te houden zoals het is. Het groene graf zien velen als een soort geuzennaam. Dat is mooi en ik onderken zeker dat Baarn een hele fijne en aangename plek is om te wonen en veel heeft om te behouden. Maar we maken ook gewoon onderdeel uit van een moderne Nederlandse samenleving en een enclave creëren is nooit een goed idee. Hoe zorgen we er voor dat Baarn ook een aantrekkelijke plek wordt voor jongeren om te vestigen, hoe trekken we ook nieuwe en moderne ondernemingen naar het dorp, hoe zetten we moderne techniek in voor juist de ouderen.

 

En wat zijn andere onderwerpen waar je je voor in wil zetten?

Ik zou graag willen meehelpen aan meer ‘digitale gemeente’. Hoe maken we zaken digitaal toegankelijker bij de gemeente. Daarmee bedoel ik niet alleen of je een formulier makkelijk kan invullen via je telefoon maar techniek ook meer inzetten voor bijvoorbeeld beter beheer van de omgeving, veiligheid of sociale cohesie. Dat vraagt ook investeringen en dat betekent ook weer dat we verantwoord om moeten gaan met waar we onze uitgaven doen.

 

Gaan we dan niet verantwoord om met onze uitgaven?

Baarn staat er niet slecht voor maar dat moeten we ook zo houden. Ik vind dat er meer verantwoording moet worden gegeven over de uitgaven en wat die bijdraagt aan de doelen die we willen bereiken. Het mag op dat gebied helderder en pragmatischer in de raadsvoorstellen. Ook is er een gevoel dat er meer kan worden uitgegeven omdat de rente toch laag is. Dit is een totaal verkeerde instelling: geld dat je leent moet je later terugbetalen met meer of minder rente. Het verdienvermogen met een vergrijzende bevolking neemt af en nieuwe uitdagingen zoals energietransitie, digitalisering en vergrijzing kosten veel geld. Dat betekent prudent zijn met geld, kritisch zijn waar we het aan uitgeven en veel beter laten zien wat een uitgave bijdraagt.

 

Waar neem je bezoek graag mee naar toe in Baarn?

Hoog Baarn is prachtig maar ook bijvoorbeeld een ronde langs de praamgracht, het paleis of bij Groeneveld doet het goed. Zie ook weer uit naar concerten op paleis Soestdijk en het opgeknapte Cantonspark. Minder voor bezoek maar wel een groot genot is roeien op de Eem. Iets waar ik afgelopen jaar mee begonnen ben, een aanrader.


 

Maarten portret_edited.jpg
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon

50 jaar, getrouwd met Willemijn en 2 kinderen; Guus en Karlijn, woont sinds 2019 in Baarn in de wijk Pekingpark, geboren en getogen in Soesterberg, werkt als senior programma manager bij Achmea

Motto

'Openstaan voor nieuwe ontwikkelingen.'

bottom of page